estragon

Pelyněk estragon (Artemisia dracunculus) se používá již od starověku jako léčivá rostlina a koření. Jeho chuť je na rozdíl od pelyňku pravého jen mírně hořká, hřejivá a nasládlá, s pikantním pepřovým podtónem a stopou anýzové vůně. Estragon napomáhá zdravému trávení a jsou mu připisovány i tonizující účinky. U nás je tato bylinka méně známá, ale je nepostradatelná především ve francouzské kuchyni. Estragonem se koření pečená a grilovaná masa, nejčastěji drůbež, ryby, omáčky a polévky. Nakládá se také do vinného octa či olivového oleje, kterým propůjčuje typickou chuť a vůni. Estragonový ocet se používá například na přípravu proslulé francouzské omáčky béarnaise. Lísek čerstvého estragonu spolehlivě osvěžuje dech, pokud se rozžvýká. Zajímavou vůni propůjčuje čerstvý estragon i letním koktejlům a ovocným či zmrzlinovým dezertům.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení