Mauricijská papeda

Mauricijská papeda (Cytrus histrix) je také známá pod názvem kafrová limetka (kaffir lime) nebo makrut lime a vyznačuje se výraznou citrusovou vůní, která je oproti vůni citrusových plodů daleko ostřejší a také přetrvává delší dobu. Jedná se o zelený strom nízkého vzrůstu, který se vyskytuje v jihovýchodní Asii, americké Floridě nebo Austrálii, z nějž se sbírají čerstvé plody, listy a kůra, která se dá konzumovat čerstvá i sušená. S papedou se lze setkat v mnoha kuchyních, především asijských, thajská ji však využívá nejvíce, hlavně její listy. Lahodně doplňuje polévky, saláty, pokrmy z ryb, kuřecího masa, výborně se hodí i k mořským plodům. Listy Mauricijské papedy mohou být přidávány do čaje nebo i do vody v níž se vaří rýže. Kůru lze sušit a konzervovat a později s ní obohacovat chuť delikates.