pačuli

Pačuli je vonná esence získávaná z listů tropické byliny pačule obecná (Pogostemon Cablin). Pochází s tropických oblastí Asie a kvete drobnými růžovo-bílými květy. Výroba pačuli probíhá nejčastěji s pomocí parní destilace, kdy se listy nejprve buď spaří vroucí vodou, fermentují nebo předem usuší. Pačuli se vyznačuje výraznou, nasládlou zemitě zelenou vůní s dřevitými a balzamickými podtóny temnějšího až zatuchlého charakteru. Jeho vůně je specifická a většinou vyvolává buď krajně nadšené nebo odmítavé reakce. Vůně Pačuli časem dozrává a tudíž podobně jako třeba u whisky platí, že jeho kvalita se stárnutím zvyšuje. Čerstvě destilované pačuli bývá zelenější a ostřejší, zatímco uzrálejší se může pochlubit i ovocnými tóny. Kromě použití při výrobě parfémů a v aromaterapii jako vykuřovadlo si pačuli našlo své místo i v alternativní medicíně (např. při léčbě dýchacích či kožních problémů), ale i jako přísada do repelentů. Bohaté uplatnění má pačuli v kosmetice a v parfumářství - vyznačuje se trvalou vůní základního tónu a je výborným přírodním fixátorem vonných esencí. Pověst pačuli jako uvolňujícího afrodiziaka je dána schopností potlačit příliš aktivní intelekt a inspirovat svou kořenitou vřelostí. Afrodiziakální esenciální olej z pačuli se používal v devatenáctém století k provonění indických látek a francouzští výrobci oděvů ním zvyšovali prodej svých výrobků. Pačuli je spojováno i s obdobím 60. let., kdy svým aroma jakoby zachycoval podstatu éry sexuální revoluce.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení